경기대학교 감성코어
kyonggi university Emotion core, suwon

           

기본설계_윤희진 실시설계_엑토건축

 

fissure

건축물로의 드러난 모습은 최소화하고 장소적 특징을 부각시키고자하는 본 계획은 형식에 있어 지하건축물과 같은 방식을 취하면서 상대적으로 취약해질 수 있는 채광과 환기의 문제를 극복해야만 했다. 따라서 건축물의 지붕면은 크게 두 개의 판으로 구성되며, 구조적으로 분리된 이들 두 판 사이에 만들어진 틈의 고측창을 통해 실내공간으로 빛이 유입되도록 하였다. 틈은 가늘되 날카로이 공간의 가장 깊은 곳까지 파고들어 갇힌 프로그램을 하늘과 소통시킨다. 부유하는 듯 완만히 경사진 판은 단순한 성질을 드러내기 위해 천정면을 매끈하게 노출된 무량판으로 하였으며 솔리드 벽면을 최소화하여 내부공간에서는 수평적 확장이 가능하도록 하였다. 대지 사이의 틈은 프로그램과 사용자들, 자연과 건축물의 소통의 통로이다.

The lighting and ventilation of the building were critical because the building in underground to minimize appearance in order to highlight the characteristic of place. The light entering into the interior through clerestory where on the border two large different roofs plate that is separated in structure made a gap. The light break through thin, sharp gap penetrates the space deeply and let the programme communicate with sky. The inclining plate which seem to float constitutes the ceiling uses a exposed concrete in order to reveal pure materiality, the solid wall minimize to extend horizontally. The ruptures between the sites become passageway for communication of architectures, nature, subjects, programmes

 

물성 concrete / gabion / green wall

공공성을 담보로 하여야하는 교육시설, 그중에서도 식당이라는 조건은 시간이 경과함에 따라 여전한 상태를 유지함이 중요하다. 따라서 본 건축물에서는 재료의 선정에 있어서 내구성이 무엇보다도 중요한 결정인자이며, 표피에 덧붙여지는 마감 형식의 크레이딩은 가급적이면 피하고 공정상으로도 단순한 절차에 따라 구축성이 강한 재료를 사용하였다. 이를 통해 노출 콘크리트 벽과, 대나무 조경을 병행한 돌망태벽은 재료의 본래의 물질적 성질로부터 벗어나서 친환경적 감성으로 투명한 공간을 한정하며 시간적 변화에 순응하도록 한다.

The educational facilities should have publicity; the dining room should have consistency. The durability was the foremost principle in material selection, so cladding, simply added on the surface, was avoided rather the tectonic materials are adopted. The net wall with stone, exposed concrete wall, landscapes of the bamboo liberate from the original nature of the material made eco-friendly space and they are adapting oneself to circumstance.

 

Site plan

 

Plan

    

대지위치 경기도 수원시 영통구 이의동 산 94-6

대지면적 486,694

연면적 702.89

규모 지상 2

구조 철근콘크리트조

외부마감 노출콘크리트

 

Location 94-6 iui dong, yeongtonggu, suwon

Site area 486.70㎡

Gross floor area 702.89㎡

Building scope 2F 

Structure Reinforced Concrete

Materials Exposed Concrete

 

 

 

BACK